Buğday çiminden 1940’lı yıllarından beri yararlanılmaktadır ve faydaları Amerikalı Naturopat Ann Wigmore tarafından bulunmuştur. Ann Wigmore buğday çiminin birçok hastalığı iyileştirebileceğini ve detoks sürecinde etkili olabileceğini söylemiştir. Ann Wegimore 1982 yılında Massachusetts Başsavcısı tarafından, şeker hastalığını iyileştirdiğini iddia ettiği için dava edilmiştir.
1988 yılındaysa buğday çiminin AIDS hastalığını iyileştirdiğini öne sürdüğü ve buna yönelik bir tür enerji enzimi karışımı pazarladığı için tekrar dava edilmiştir.
Buğday çimi suyu hastalıkların iyileşmesinde tek başına etkin olmasa da sağlığı oldukça pozitif etkilemektedir.
Buğday Çimi nedir?
Buğday çimi, buğday bitkisinin çimlenen yapraklarıdır. Geniş yaprakları açık yeşil rengindedir. Buğday çimi genelde çiftlik hayvanlarına yem yapılmak üzere yetiştirilmektedir.
Buğday çimi yetiştiriciliği ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde ideal koşullar altında gerçekleştirilmektedir.
Özellikle ev ortamında saksılarda rahatlıkla yetiştirilebilmektedir. Buğday çimi hazır büyümüş haliliyle de satılmaktadır. Kendiniz yetiştiriyorsanız bir Mutfak makası yardımıyla hasat yapabilir ve bir mikserde limon suyu ilave ederek çekebilirsiniz.
Buğday çimi besin maddeleri alma açısından iyi bir kaynak mıdır?
Buğday çiminin gerçekten de insan sağlığı üzerinde çeşitli faydaları bulunmaktadır. Özllikle çok sayıda Vitamin ve Mineralleri ihtiva eden Buğday çiminde A Vitamini, C vitamini ve E Vitamini bulunur. A ve E Vitaminleri bilindiği gibi yağda çözünen, antioksidatif etkilere sahip vitaminlerdir. Antioksidanlar birçok besinde bulunur ve insan sağlığı için vazgeçilmez bir yere sahiptirler. Antioksidanlar hücrelerin sağlıklı kalabilmeri için çok önemlidir.
Buğday çimi ayrıca çeşitli Mineralleri de ihtiva etmektedir.
Demir, kırmızı kan hücrelerinin oksijen taşımasına yardımcı olan bir Proteinin oluşumunda rol oynar.
Magnezyum, yalnızca insan bedeninde değil, aynı zamanda bitkilerde ve toprakta bulunan bir Mineraldir. Magnezyumun %60’ı insanın kemiklerinde bulunur ve vücudun birçok biyokimyasal süreçlerinde önemli bir rol oynar.
Kalsiyum, sadece kemiklerin kuvvetli olmasını sağlamakla kalmaz, aynı zamanda Kalbin ve Kasların fonksiyonunu sağlamakla görevlidir.
Aminoasitler, Proteinlerin temel taşlarıdır ve dokulardaki hücrelerin üretiminde ve onarılmasında önemlidir.
1. Buğday çimi iltihaplanmaların azaltımasını sağlayabilir
Buğday çimi enflamasyonları azaltabilir. İltihaplanmalar, hasarları önlemek için vücudun oluşturduğu doğal bir reaksiyondur.
Akut ve kronik olmak üzere iki tür iltihaplanma vardır.
Akut bir iltihaplanmaya örnek olarak cildin herhangi bir bölümünde bir kesiğin oluşması gösterilebilir.
Knonik iltihaplanma, sigara kullanımından, yüksek kolestrol oranından veya birçok farklı hastalıklardan kaynaklanabilir.
Kronik enflamasyon çeşitli hastalıklara neden olup, insanın yaşam süresini kısaltabilir. Bir laboratuar ortamında yapılan çalışmada, Buğday çiminin iltihaplanmaya neden olan proteinin aktivitesini durdurabildiği gözlemlenmiştir.
2. Buğday çimi Kolestrol değerlerini düşürüyor
Kolestrol, mumsu yapısıyla bilinen ve kırmızı et, peynir veya süt ürünleriyle dışarıdan alınan bir maddedir.
Vücudun doğru çalışabilmesi için Kolestrole ihtiyacı vardır. Ancak çok fazla olestrol kalp veya kan dolaşımı sorunlarına yol açabilir.
Hayvanlar üzerinde yürütülen bir deneyde, Buğday çimi verilen hayvanlarda kötü kolestrol olarak adlandırılan LDL-Kolestrol oranının düştüğü gözlemlenmiştir.
Hayvanlarla yapılan bir diğer deneyde ise hayvanlara 10 hafta süresince Buğday çimi verilmiş ve ve iyi kolestrol olarak bilinen HDL kolestrol oranının arttığı belirlenmiştir.
3. Buğday çimi bağışıklık sistemini güçlendirebilir
İnsanın bağışıklık sistemi bedenin yıl boyunca sağlıklı aklması için elzemdir.
Bağışıklık sistemimizi sadece hasta olunca değil, hastalık oluşmadan önce de güçlü olmasını sağlamalıyız.
Bu nedenle Buğday çiminin yüksek antioksidatif maddeler içermesi, bağışıklık sistemini çok olumlu etkilemektedir.
4. Buğday çimi klorofil zenginidir
Klorofili mutlaka fen dersinde duymuşsunuzdur. Klorofil, bitkilere yeşil rengini veren maddedir. Aynı zamanda güneş ışığından enerji alımını sağlamaktadır. Bir bitkinin rengi ne kadar koyu yeşilse, o kadar Klorofil içermektedir.
Klorofil bitkilere güzellik sağlamakla kalmayarak sağlığa da sayısız olumlu etkilerde bulunur. Klorofil, cildin sağlıklı olmasını, cilt yaralarının çabuk iyileşmesini sağlar.
5. Buğday çimi ve bağırsak sağlığı
Bitki lifleri bağırsağın sağlıklı kalabilmesi içinelzemdir. 4 gr kuru Buğday çimi tozu, günlük lif ihtiyacının %14’ünü karşılamaktadır.
Kadınlar için günlük tavsiye edilen lif oranı 25 gram, erkekler içinse 38 gramdır.
Gereğinden az alınan lif oranı, kabızlığa ve diğer mide bağırsak sorunlarına yol açar.
6. Buğday çimi nasıl kullanılır?
Buğday çiminin tadı bilindiği gibi çim gibidir. Bazı insanlara bu çim tadı ağır gelebilir. Bu nedenle çoğu insan Buğday çimi suyunu başka bir meyveyle veya sebzeyle kombine ederek içer.
Buğday çimi tozu temin edebileceğiniz gibi, balkonda kendiniz yetiştirip uygun bir mikserde de günde bir tutam çekebilir, süzüp limon suyu ekleyerek içebilirsiniz.
7. Buğday çiminin olası yan etkileri
Buğday çimi kullanımının bilinen herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
Bazı insanlar kapsül şeklinde veya taze sıkılmış Buğday çimi aldıklarında, mide bulantısı, baş ağrısı veya ishal yaşadıklarını belirtirler. Bu semptomların yaşanması durumunda derhal doktorunuza başvurunuz.
8. Buğday çiminde Gluten var mı?
Buğday çimi, buğday bitkisinin yapraklarıdır. Bu nedenle Buğday çiminde korkulduğu gibi Gluten bulunmaz.
Ancak sadece işlem görürken Buğday çimine Buğday değmişse, Çölyak hastalında sorun çıkarabilir ve Çölyak hastası için tehlikeli olabilir.
Eğer Çölyak hastasıysanız ve Buğday çimi tozu kullanacaksanız, mutlaka üreticiden işlem ayrıntılarını öğreniniz.
9. Taze veya kurutulmuş Buğday çimi alırken nelere dikkat etmeliyim?
Buğday çimi toprakta veya topraksız yetiştirebildiği için küf veya zararlı bakterilerle kontamine olma olasılığı bulunur. Bu nedenle Buğday çimi ürünlerini güvenilir satıcılardan temin etmeniz daha sağlıklı ve güvenli olacaktır.
Şayet Buğday çimini ev ortamında yetiştiriyorsanız mutlaka küf oluşumunun olup olmadığını kontrol ediniz.
Hamile veya emziren kadınlara gıda zehirlenmesi tehlikesi nedeniyle Buğday çimi kullanmaları önerilmez. Aynı şekilde Buğday allerjisi olanlar da Buğday çiminden uzak durmalıdırlar.
Dr. Eric Berg'in Buğday Çimi hakkındaki videosunu izleyiniz
Kaynaklar:
- Bar-Sela G, Cohen M, Ben-Arye E, Epelbaum R. The Medical Use of Wheatgrass: Review of the Gap Between Basic and Clinical Applications. Mini Rev Med Chem. 2015;15(12):1002-10. doi: 10.2174/138955751512150731112836. PMID: 26156538.
- Subramoniam, A., Asha, V. V., Nair, S. A., Sasidharan, S. P., Sureshkumar, P. K., Rajendran, K. N., Karunagaran, D., & Ramalingam, K. (2012). Chlorophyll revisited: anti-inflammatory activities of chlorophyll a and inhibition of expression of TNF-α gene by the same. Inflammation, 35(3), 959–966. https://doi.org/10.1007/s10753-011-9399-0
- Kothari, S., Jain, A. K., Mehta, S. C., & Tonpay, S. D. (2011). Hypolipidemic effect of fresh Triticum aestivum (wheat) grass juice in hypercholesterolemic rats. Acta poloniae pharmaceutica, 68(2), 291–294.
- Sethi, J., Yadav, M., Dahiya, K., Sood, S., Singh, V., & Bhattacharya, S. B. (2010). Antioxidant effect of Triticum aestivium (wheat grass) in high-fat diet-induced oxidative stress in rabbits. Methods and findings in experimental and clinical pharmacology, 32(4),
- 233–235. https://doi.org/10.1358/mf.2010.32.4.1423889
- FoodData Central Search Results. FoodData Central. (n.d.). https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/601871/nutrients.