Üzüm Çekirdeği Saçları Besler
Üzüm çekirdeği sadece cilde değil, aynı zamanda saçların yapısına da önemli katkı sağlar. İçeriğindeki Omega 3 yağ asitleri saçlara elastikiyet sağlarken, saça hacim verir ve saçı daha yumuşak ve parlak yapar. (1, 2)
Oligomer Proantosiyanidinlerin iltihap durdurucu ve antioksidatif özellikleri saç dökülmesini önler. Ayrıca saç derisinin kan dolaşımı desteklenir ve bu sayede saç köklerine daha fazla besin maddesinin ulaşması sağlanır.
Saç kökleri Oligomer Proantosiyanidin tarafından serbest radikallere karşı korunurken, saçlar daha sağlıklı ve daha kuvvetli şekilde büyür. Aynı zamanda saç derisindeki mikro iltihaplanmalar daha iyi iyileşir. Bu durum saçların sağlıklı şekilde uzamasını destekler.
Üzüm çekirdeği kullanıldığında, henüz büyüme aşamasında olan saçların sayısının artması sağlanır. Bu saçlar çoğaldığında, saçlar daha hacimli görünmeye başlar.
Üzüm çekirdeği ekstresi dairesel saç kaybında da etkilidir. Dairesel saç kaybı çoğunlukla bağışıklık sisteminde oluşan bozukluklardan tetiklenir. Genel olarak baktığımızda saç dökülmesinin birçok sebebi olabilir. Bu noktada beslenme şekli önemli bir rol oynar.
Saçlarının sağlıklı ve hacimli olmasını isteyenler, mutlaka yedikleri gıdalara dikkat etmelidirler.
Burada ilk dikkat edilmesi gereken konuların başında dengeli ve sağlıklı besinlerin yenilmesi gelir. Yalnızca esansiyel besin maddeleriyle beslenenler sağlıklı, fit ve güzel kalır. Sağlıklı parlayan hacimli saçlar, sağlıklı beslenmenin önemli bir göstergesidir.
Dengeli ve çok çeşitli beslenme şekline özen gösterilmelidir. Özellikle çeşitli vitamin, lif ve proteinden zengin gıdalar günlük beslenme planından eksik edilmemelidir. Ayrıca kompleks karbonhidratlar ve doymamış yağlar gibi sağlıklı yağlar da mutlaka günlük beslenme planına dahil edilmelidir.
Üzüm çekirdeğinde bulunan Oligomer Proantosiyanidin doğrudan saç köklerine etki eder. Saç dökülmelerinin çok farklı nedenleri olabilir.
Saç dökülmesinin arkasında bedensel ve psikolojik nedenler olabilir. Böyle bir durumda sorun mutlaka bir tıp doktoru ve klinik psikologla görüşülmelidir.
Bilimsel kaynaklar:
1) T. Takahashi (1998): Proanthocyanidins from grape seeds promote proliferation of mouse hair follicle cells in vitro and convert hair cycle in vivo, abgerufen am 15.08.2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9833041/
(2) T. Takahashi et al. (1999): Procyanidin oligomers selectively and intensively promote proliferation of mouse hair epithelial cells in vitro and activate hair follicle growth in vivo, abgerufen am 15.08.2022: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10084307/